Lämmintä vettä omalla vesikiertoisella takalla

, ei kommentteja.
Aiot mennä kylpyyn. Katsot ulos. Aurinkoa ei ole paljon näkynyt, joten tuumasta toimeen. Pari pesällistä puita takkaan, ja ei kun vesi lorisemaan. Parin kilon puumäärän polttaminen tunnin ajan lämmittää kylvyn mukavasti 39 ̊C:n lämpötilaan.

Spartherm Ambiente A4 H2 -vesikiertoinen takka
Valintamme on Spartherm Ambiente A4 H2O -vesikiertoinen kevyttakka. Kuva: Spartherm

Taloomme on suunniteltu käyttöveden lämmitysjärjestelmä, johon vesikiertoinen takka osaltaan kuuluu. Järjestelmään sisältyy yhteensä neljä osaa:

1. vesikiertoinen takka,
2. katolle sijoitetut aurinkokeräimet, jotka keräävät auringon lämpösäteilyn,
3. alimpaan kerrokseen sijoitettava 500 litran lämminvesivaraaja (ns. hybridivaraaja) ja
4. putkisto osien 1-3 välille ja edelleen hanoihin, josta lämmintä vettä otetaan käyttövedeksi.

Talossamme kiertää vesi aurinkokeräinten, vesikiertoisen takan, varaajan ja hanojen välillä. Putkistoon syötetään kylmää vettä, joka auringon lämpöenergian ja vesikiertoisen takan tuottaman lämmön vaikutuksesta lämpenee ja säilötään varaajaan, josta se on käytettävissä esimerkiksi suihku- tai kylpyvetenä.

Vedenlämmitys tällä järjestelmällä on suunniteltu talossamme ennen kaikkea käyttöveden lämmitykseen. Järjestelmä tulee kuitenkin olemaan yhteydessä myös vesikiertoiseen lattialämmitykseen, jolla asuntomme sisätilat lämmitetään. On siten mahdollista, että veden takkalämmitys lämmittää tulevaisuudessa myös lattialämmitystä. Talossamme on kaukolämpö, joka toimii toissijaisena järjestelmänä käyttöveden lämmityksessä. Järjestelmä käyttää ensin varastoidun lämpimän veden ja päästää tämän jälkeen kaukolämmöllä lämmitetyn veden sisään.

Toinen vaihtoehto takkaliitännäiseen vedenlämmitykseen olisi ollut vesikiertoinen valmispiippu, jonka olisi voinut yhdistää mihin tahansa valmistakkaan. Kustannukset tässä vaihtoehdossa olisivat kuitenkin nousseet korkeammaksi, koska takan lisäksi olisi pitänyt hankkia erikseen erikoispiippu. Vesikiertoinen takka ei yksinään maksa sen enempää kuin vastaavanlainen takka ilman vesikierto-ominaisuutta. Toki suurempikokoisia takkoja olisi ollut vesikiertoisena varsin suuri valikoima eri valmistajilla, mutta niiden vaatimukset esimerkiksi rakenteiden kantavuuden suhteen olivat kevyttakkaan verrattuna aivan eri luokkaa.

Onneksi Sparthermin vesikiertoinen kamiina miellyttää silmäämme siinä määrin, että selviämme kevyttakalla yhdistettynä tavalliseen hormiin ja piippuun. Takan valmistajan mukaan kahden kilon painoisen puumäärän polttaminen tunnin ajan lämmittää 140 litran kylvyn 39 ̊C:n lämpötilaan tai 8 minuutin pituisen suihkun samalla lämpötilalla. Takan vesikiertoisen järjestelmän teho on 5,2 kW.

Vesikiertoisen takan yhteyteen liitämme aurinkokeräimet talon katolle. Ideana on veden lämmittäminen valoisaan aikaan aurinkoenergialla ja pimeään aikaan vesikiertoisella takalla.
Tässä yhteydessä on ehkä hyvä täsmentää, etteivät aurinkokeräimet ole sama kuin aurinkopaneelit. Paneelit liittyvät auringon säteilyn hyödyntämiseen sähköenergian lähteenä. Keräimet liittyvät nimenomaan veden lämmittämiseen.

Entä kustannukset? Järjestelmän perustamisvaiheessa kysymyksessä on toki iso investointi, mutta säästöä alkaa laskuihin tulla samantien. Mitä enemmän järjestelmää käyttää, sitä enemmän siitä saa hyötyä. Auringon määrään ei itse voi vaikuttaa, mutta takan osalta on täysin meistä itsestämme kiinni, kuinka paljon puuta jaksamme polttaa. Toki voimme ajatella, että panostamme samalla myös uusiutuvaan energiaan.


0 kommenttia :

Lähetä kommentti