Ympäristötaidetta Kalasatamassa

, 2 kommenttia.
Pian rakennushankkeeseen lähtemisen jälkeen, vajaa vuosi takaperin, postiluukusta kilahti kummallinen maksulappu:  ympäristötaidemaksu. Hieman hämmentyneinä maksoimme laskun ja jäimme odottamaan, mitä sen jälkeen tapahtuisi.

Tapahtui ainakin Kuukkeli. Muutama viikko sitten nimittäin löysi eräs suuri kokoinen lintu tiensä parin sadan metrin päähän rakennustyömaastamme. Siihen se jämähti, kadun kulmaan. 

Kuukkeli on kuvanveistäjä Villu Jaanisoon tekemä tilausteos. 
Hieman Kuukkelin saapumisen jälkeen sain tietää muistakin alueelle suunnitelluista taidekohteista, jotka me asukkaat rahoitamme ympäristötaidemaksuillamme. Kuulin, että kalastajien suosimaan paikkaan, Mustikkamaata vastapäätä on tulossa taideteos, jonka valitsemiseksi on parhaillaan käynnissä taidekilpailu. Kilpailun kohteena on muitakin Kalasataman kohteita. Kaksiosaisen taidekilpailun toinen vaihe päättyy syksyllä 2016.

Ympäristötaidemaksun maksaminen rakennushankkeen kaiken muun rahankulun jatkoksi tuntui järjettömällä. Nyt Kuukkelin tavanneena en pidä hommaa enää yhtään niin hölmönä. Ympäristötaiteen ja siitä perittävän maksun tavoitteena on asukkaiden viihtyvyyden lisääminen niin alueen rakentamisaikana kuin alueen valmistuttuakin. Ympäristötaiteella pyritään vaikuttamaan myös uuden alueen identiteettiin ja imagoon.

Ympäristötaide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä maksulla, jonka määrä on 10 euroa per kerrosneliömetri. Vuoden 2013 loppuun mennessä ympäristötaidemaksuja oli kertynyt jo 938 781 euroa. Vastaavanlainen maksu on käytössä myös Arabianrannassa ja Kruunuvuorenrannassa.

Ympäristötaidemaksun avulla toteutetaan pysyvää ja väliaikaista ympäristötaidetta sekä erilaisia tapahtumia. Ympäristötaiteesta n. 70 % on pysyvää. Teosten toivotaan luovan Kalasatamaan ainutlaatuista identiteettiä ja tarjoavan uusia näkökulmia niin alueen asukkaille kuin muille kaupunkilaisille.

Kalasataman ympäristötaide on tarkoitettu kaikille. Julkisilla katualueilla, puistoissa ja aukioilla on runsaasti paikkoja taiteelle ja tapahtumille. Taiteesta voi myös nauttia monin tavoin: veistos voi toimia istuimena tai kadun pinta olla taiteilijan suunnittelema.

Ympäristötaide ei rajoitu kuvataiteeseen, vaan maksulla toteutetaan myös yhteisöllistä taidetta. On vaellusnäytelmää, raksatanssia, gospeltyöpaja ja muita taidepajoja.

Ei ollenkaan hullumpi juttu.

Lisätietoja:

Uutta Helsinkiä
Kalasataman taidekilpailu

2 kommenttia :

  1. Mielenkiintoista seurata, lieko uskallusta lähteä saman tyyppiseen projektiin?
    Kiinnostaisi tietää, milloin pääsette muuttamaan, rakennus vaikuttaa keskeneräiseltä ulkoapäin katseltuna.

    VastaaPoista
  2. Monta on mutkaa matkassa jokaisessa talonrakennusprojektissa. Kannattaa tarkkaan harkita, onko se sitä, mitä haluaa. On meilläkin vielä paljon tekemistä. Ulkopintaa puuttuu, siksi näyttää keskeneräiseltä. Sisätilojen rakennustyöt ovat meillä kuitenkin vihdoin lähteneet käyntiin. Siitä lisää piakkoin :) Muuttopäivää ei olla merkitty kalenteriin, mutta syksyllä jossain vaiheessa on muutto Kalasatamaan edessä.

    VastaaPoista