Tehostesävyn hankala valinta

, ei kommentteja.
Viimeksi kuluneen viikon ajan olen perehtynyt erilaisiin väreihin, sävyihin ja sävyeroihin. Harmaan nimittäin.

Meillä on talossa ja erityisesti sen toisessa kerroksessa harmaata erilaisissa muodoissa. Keittiön kaapit ovat keskiharmaat. Betoniseinät ovat vaaleaa betonia. Valkoiset seinät ovat maalarin valkoista, jossa vivahde harmaata siinäkin.

Harmaan eri sävyihin minut johdatti kirjastohuoneen katto ja sen tehosteväri. Toisen kerroksen tila jakautuu kolmeen osaan. Pihan puolella on keittiö, kadun puolella olohuone ja näiden kahden välissä kirjastotila. Nämä kolme tilaa erotetaan toisistaan keskimmäisen tilan alaslasketulla katolla ja maalataan tehostesävyllä.


Tuo alaslasketun katon tehostesävy on nyt asian ytimessä. Sävyn pitää olla riittävän tumma, jotta kontrastia saadaan viereisiin valkosävyisiin seiniin ja riittävän vaalea, jotta se erottuu keittiön sävystä. Lisäksi väri ei saa olla liian kylmä, koska betoniseinät ovat lämpimän harmaat.

Vasemmalla viereisten kattojen ja oikealla keittiön kaappien väri.
Alunperin väriksi oli suunniteltu koodinumero N497. Kun maalipurkki avattiin, aloin epäillä värin sopivuutta tilaan. Ensiksi väri tuntui liian tummalta, ja sittemmin myös sävyltään hieman liian lämpimältä.

Asiaa ensin itsenäisesti tutkailtuani otin lopulta yhteyttä sisustusarkkitehtiimme, joka ehdotti värin vaihtoa vaaleampaan ja kirkkaampaan sävyyn K496 tai hieman tummempaan L496. Ero edelliseen värivalintaan oli melkoinen.


Elettiin viime perjantaina, joka oli myös maalarimme viimeinen työpäivä. Asialla oli kiire. Katto oli tarkoitus maalata hetkellä millä hyvänsä. Juoksin rautakauppaan, valikoin väreistä vaaleamman ja otin taksin työmaalle. Hieman minua epäilytti värin aavistuksen kylmä sävy, mutta katto maalattiin kuitenkin tuolla uudella sävyllä, K496.

Sitten alkoi epäily. Tulikohan katosta liian kylmän sävyinen? Epäilykseni sai vahvistusta samana iltana, kun mieheni soitti työmaalta ja kertoi värin olevan aika sininen. Ongelmalliseksi asian tekee se, että lämpimämmän sävyiset harmaat näyttävät sen rinnalla ruskeilta. Niin keittiön kaapit kuin betoniseinätkin.


Kävin itse lauantaina varmistamassa tilanteen, eikä päätös sen jälkeen ollut vaikea. Keskimmäinen, alaslaskettu katto oli väriltään raikas, mutta kerroksen muiden värien rinnalla liian kylmä. Värikarttojen värejä vertaillessa sävy ei näyttänyt aivan niin kylmältä kuin todellisessa ympäristössä. Alla olevassa kuvassa oikealla keittiön väri, vasemmalla kattopintojen peruväri ja niiden keskellä tuo katon nyt maalattu väri.


Minulle oli täysin selvää, että katto oli maalattava uudelleen, ja sävyltään hivenen lämpimämmällä värillä. Muutos on edellytyksenä siihen, että alaslaskun väri saadaan linjaan keittiön ja betoniseinien sävymaailman kanssa.

Tämän viikon alussa juoksin työmaalla ja rautakaupassa vertailemassa harmaan eri sävyjä. Vein vinon pinon värikarttojen lappusia työmaalle, ja sain selville betoniseinän värimaailmaan kuuluvat sävyt.

Betoniseinän sävyjä lapuilla: vasemmalta M497, K487 ja X487. 

Nyt minulla oli selvillä kaikki kerroksen keskeiset sävyt: valkoisten kattojen, keittiön kaappien ja betoniseinien tarkat värit. Suuntasin jälleen rautakauppaan ja vertailin löytämiäni värejä jälleen värikarttojen väreihin. Vaihtoehtoja oli hieman ruskeammasta vihreämpään suuntaan. Työmaalla niin vaaleilta näyttäneet sävyt näyttivät rautakaupassa tummilta ja jopa ruskeilta. Niin erilainen oli valo rautakaupan pöydällä.

Oikealla ylhäällä ovat betoniseinän sävyt, vasemmalla keittiön väri. Alla värivaihtoehtoja.

Päädyin valitsemaan sävyn samasta sävymaailmasta betoniseinän perusvärin kanssa. Vaihtoehtoja oli kolme: alla olevat kolme sävyä, K497, L497 ja M497.


Ero maalattuun sävyyn ei ole suuri, mutta uskon, että kokonaisuuden kannalta se on merkittävä. Kovan pohdinnan jälkeen päädyin keskimmäiseen tummuusasteeseen. Väri on hieman betoniseinän perusväriä vaaleampi, mutta kuitenkin riittävän tumma kontrastin luomiseksi suhteessa kahteen viereiseen kattoon ja toisaalta riittävän vaalea suhteessa keittiön väriin.

Uusi väri viereisten kattojen (vas.) ja keittiön kaappien värin (oik.) välissä.
Jännityksellä odotan, millainen katosta uuden maalauksen jälkeen tulee. Uskoisin, että tämä kolmas maali on juuri se oikea. Hieman lämpimämpi ja astetta tummempi kuin nykyinen väri. Hyvin lähellä betoniseinän sävyjä.

Ei ole värien ja sävyjen valinta ihan yksinkertaista. Lohdullista on, että aina voi maalata uudella värillä, jos ei ole tyytyväinen.


0 kommenttia :

Lähetä kommentti