Betonitalo

, ei kommentteja.
Kuvaillessani taloamme ulkopuolisille, mainitsen yleensä kaksi asiaa. Ensimmäinen on talon rakentuminen korkealla huonekorkeudella peräti neljään kerrokseen. Ja toinen sen päärakennusmateriaali - betoni. Nämä kaksi ovat mielestäni talomme keskeisimmät ominaispiirteet.

Betoni kuuluu tämän hetken kuumimpiin rakennusmateriaaleihin. Vanhasta 1970-luvun elementtirakentamisen kirouksesta on tullut trendikäs paitsi talon ulkokuorena myös sisäpintojen materiaalina. Jopa niin trendikäs, että sisätiloihin käytettävissä tapeteissa ja erilaisissa seinäpinnotteissa kopioidaan muotinnettuja betonipintoja luomaan vaikutelmaa aidosta betonipinnasta.

Kuva betonielementistä, jossa valun jäljeltä jätetty reijät näkyviin.

Betoni saattaa jonkun mielestä kuulostaa rakennuselementtinä kylmältä, mutta mielestäni betoni on materiaaalina kaunis, ja sen väri elää eri vuoden aikoina auringonvalon mukaan.

Fiskarin Brygan taloissa ulkokuori on harjattua betonia. Samaa materiaalia tulee meidän talossamme myös parvekkeen seinäpintoihin. Mielestäni pinta on todella kaunis, ja vaihtelee ihanasti erilaisissa valaistuksissa.

Talon ulkokuori on harjattua betonia.
Talossamme betoni ei rajoitu vain ulkokuoreen, vaan sillä on myös sisätilojen sisustuksessa keskeinen osa. Ulkoseiniin ja viereisiin taloihin rajautuvat sisäseinät jätetään märkätiloja lukuunottamatta betonipintaan. 

Betoninen portaikko lähikuvassa
Talossamme sisäseinät jäävät betonipintaan, mutta lattiat ja portaat päällystetään puulla.
Talomme rakennetaan (tai on pääosin jo rakennettu) betonielementeistä. Seinäelementit on valmistettu Betoniluoma Oy:n tehtailla Teuvalla, Pohjanmaalla. Kerrosten väliin tulevat ontelolaatat on valmistanut Parma Oy ja porraselementit Nurmijärven Mosaiikkituote Oy.

Betonia oleva porraselementti
Toisen kerroksen elementtejä valmiiksi asennettuina. 
Betonielementtien suunnittelu on aivan erillinen suunnittelun kohde. Koska sisäpinnat jäävät myös sisäpuolelta näkyviin, ei betoniin ole myöhemmin mahdollista tehdä roilotuksia tai muita aukkoja. Esimerkiksi sähkörasioiden paikkoja ei ole myöhemmin mahdollista juurikaan muuttaa.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti