Vaatehuoneita, kirjahyllyjä ja muita tavaroiden säilytyspaikkoja

, ei kommentteja.
Olen järjestyksen ihminen. Hyvin suunnitellut, toimivat säilytystilat pitävät kaaoksen aisoissa, sekasotkun pois silmistä ja tavarat paikoissa, joista ne myöhemminkin löytyvät.

Keittiön sanotaan olevan kodin sydän, mutta säilytystilat ovat kuin kodin nivelet. Ne tukevat liikettä ja toimintaa talossa, mutta niiden olemassaoloa ei oikein osaa arvostaa niin kauan, kun ne toimivat.

Nykyisen kotimme olohuoneen kaluste syö valtavan määrän tavaraa. 
Uuden talomme säilytystilojen suunnitteluun olen käyttänyt valtavan määrän aikaa ja vaivaa. Olen niin keittiön ja vaatesäilytyksen kuin matkalaukkujen ja jopa likapyykinkin osalta käynyt yksityiskohtaisesti läpi, mihin kaappiin ja mille hyllylle kukin tavararyhmä ja jopa yksittäinen tavara sijoitetaan. Olen mitannut, miten paljon korkeutta eri perheenjäsenten vaatteet vaativat ripustettuina ja miten korkealle kunkin vaatetangon voi sijoittaa, jotta tavarat saa helposti käyttöön. Kuinka monta hyllyä tarvitaan kunkin perheenjäsenen kengille ja laukuille? Minne sijoitetaan puutarhavälineet, sukset ja työkalut? Miten monta astetta ja mihin suuntaan kukin kaapinovi aukeaa?

Olen säilytystiloja suunnitellessani myös käynyt läpi perheemme liikkumista tulevassa talossa, kuvitellut kunkin asukkaan liikkumisen arkitouhuissaan paikasta toiseen. Mistä minne kulkee talon asukas aamulla herättyään ja illalla ennen nukkumaanmenoa? Minne tyttäremme likaiset vaatteet menevät hänen saavutessaan kotiin yltä päältä kurassa? Mihin kaappiin ulosvedettävä silityslauta on sijoitettava, jotta silittäjä olisi touhuissaan mahdollisimman vähän muiden asukkaiden tiellä?  

Vaatesäilytyksen osalta suunnittelumme a ja o on makuuhuoneiden ja vaatesäilytyksen erillisyys. Makuutilat ovat rauhoitettuja tiloja, jonne vaatteet eivät saa jäädä lojumaan. Ideaaleinta olisi, että kaikki vaatteiden pesu, säilytys, silitys ja pukeutuminen tapahtuisi yhdessä ja samassa tilassa, jolloin vaatteita ja pyykkejä olisi vain siellä.

Kovasta yrityksestä huolimatta emme tällaista supervaatehuonetta pystyneet taloon toteuttamaan, vaan päädyimme kahden pääsäilytystilan ratkaisuun. Varsinainen vaatehuone sijaitsee makuuhuoneiden yhteydessä, mutta vaatteiden pesu on keskitetty alakerran vaate-/kodinhoitohuoneeseen. Siellä on myös kuivauskaappi, jonne pikkuväen ulkovaatteet on helppo ripustaa kuivumaan heti sisääntulon yhteydessä. Myös urheiluvaatteet voi työntää pesukoneeseen heti kotiintultua. Urheiluvarusteet puolestaan sijaitsevat alhaalla, jottei niitä tarvitse kuljetella yläkerroksiin.
Vasemmalla projektio alakerran vaate-/kodinhoitohuoneesta, oikealla projektio yläkerran vaatehuoneen takaseinästä. 
Posiitivisena meidän ratkaisussa voi pitää pesukoneiden ja muiden laitteiden sijaintia kaukana makuutiloista, mikä mahdollistaa pyykkikoneen käynnistämisen ajastimella aamuyöstä ilman, että se häiritsee kenenkään unta. Miinuspuolena on yläkerran likaisten vaatteiden ja pestyjen puhtaiden kuljetus kerrosten välillä pyykkipäivänä, mutten usko hyvässä järjestyksessä olevien vaatteiden kuljettamisen kerran viikossa  edestakaisin olevan kovin suuri ongelma. 

Keittiön sekä vaate-/kodinhoitohuoneiden lisäksi säilytystilaa on tulossa eteiseen, portaiden alla 1. kerroksessa olevaan varastoon sekä autotalliin. Viimeksi mainittuun on suunniteltu säilytystä paitsi perinteisesti hyllyköissä myös katosta. Autotallin kattoon rakennetaan verkko, johon saa roikkumaan esimerkiksi pyörät. Tila ei ole kovin suuri, joten säilytystilan maksimoimiseksi olemme päätyneet vähän erikoisiin ratkaisuihin.

Kirjoille on suunniteltu kaksikin säilytyspaikkaa. Toisen kerroksen kirjastoon on tulossa erillisistä hyllyistä ja pikkukaapeista koottu kirjahyllyseinä alla olevien piirrosten mukaan sommiteltuna.


Osa hyllyköistä on avohyllyjä, osa kaappeja. Hyllyissä ja kaapinovissa on materiaalina jalavaviilu. Minua viehättää viilun yhdistäminen raakabetonia olevaan takaseinään. Hyllyseinän vasempaan reunaan on tulossa pianovaloksi alla olevassa kuvassa näkyvä musta, liikuteltava Flos 265 -valaisin.


Toinen kirjahylly tulee työhuoneeseen. Mieheni sai suunnittelun jossain vaiheessa ajatuksen varsin erikoisesta, useita metrejä korkeasta kirjahyllystä, joka jatkuisi kerrosten välissä olevan aukon kautta seuraavaan kerrokseen asti. Ideaa kirjahyllyyn on sittemmin haettu sisustusarkkitehtimme suunnittelemasta toisesta kohteesta, jossa on seuraavanlainen, puusepäntyönä valmistettu kirjahylly.


Meillä kirjahylly tulee kapeampana ja korkeampana. Puureunuksen leveys on versiossamme hieman kapeampi, 14 cm. Hyllyn lopullinen korkeus on vielä harkinnassa, mutta ainakin seuraavan kerroksen lattiataso on tähtäimessä. Sisustusarkkitehdin suunnitelmissa kirjahylly jatkuu aina 4. kerroksen kaidekorkeuteen asti ja näkyy myös eteläterassilta ja jopa saunasta. 

Materiaalina kirjahyllyssä on musta raakalauta. Kirjahyllyn toteutus tulee olemaan mieheni työnäyte. Hän rakensi nykyisen asuntomme seinien puuverhoilut sekä saunan ja odottaa sormet syyhyten puutyövaiheen alkamista.

Kirjahyllyä täydentämään rakennetaan korkeat tikkaat, joiden avulla kirjoja voi hakea ylemmiltä hyllyiltäkin. Kirjahyllyn eteen tulee kolmen Schwarzes Gold -kattovalaisimen sarja, josta olen kirjoittanut blogiini jo aiemmin.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti