Miten saa hyvän unen?

, ei kommentteja.
Viime viikonloppuna heräsin kumpanakin aamuna nenä tukossa ja niska jumissa. Ei, en ole kipeä, vietin vain viikonloppua vieraassa paikassa. Jäin viikonlopun tiimoilta miettimään otsikon kysymystä: mitä tarvitaan hyvään uneen? Aihe oli esillä myös viime viikolla kuullessani muutaman muun bloggaajan kanssa Unikulman perustajan, toimitusjohtaja Vesa Tuomisen ajatuksia makuuhuoneen suunnittelusta.

Ostetaan mittojen mukaan teetetty sänky, panostetaan muutama isompi seteli tyynyyn, hankitaan egyptiläisestä puuvillasta käsityönä valmistetut petivaatteet - ja ah, täydellinen uni on taattu. Niinkö? Eikö laadukas makuualusta olekin peruslähtökohta hyvälle unelle?

Itse olen nukkunut parhaiten vanhan hirsitalon 90 neliöisen tuvan lehterillä, joissa sänky ei ollut kummoinen, mutta jossa ilmaa olisi ollut riittämiin vaikka koko komppanialle. Hirsitalon ilmanlaatu on huippuluokkaa, hengittäminen helppoa, eikä uni katkea aamullakaan ennen kuin muualla nukkuneet tulevat herättämään.

Karhun vartioiman tuvan ylälehterillä nukkuessa saa elämänsä parhaat unet.

Hyvä nukkumispaikka on paljon muutakin kuin vain pehmeä levy, jolle asettautua uniensa ajaksi. Nukkumiskokemukseen vaikuttaa moni asia. Ihanteelliset olosuhteet unelle muodostaisi tila, jossa mahdollisimman moni seuraavista toteutuisi:

• huoneen ikkuna avautuu auringonnousun suuntaan,
• hengitysilman on puhdas, ilmanvaihto hyvä ja ilmankosteus vähintään 30 %,
• huonelämpötila 18-20°C,
• pehmeä akustiikka ja hyvä äänieristys,
• rauhallinen yleisilme: ei voimakkaita värejä, kuvioita tai tauluja,
• ikkunoissa pimennysverhot ja huoneessa epäsuora valaistus,
• työstä muistuttavia esineitä tai muita virikkeitä ei makuuhuoneessa esillä,
• huone on helposti siivottavissa ja puhtaanapito helppoa.

Makuuhuoneessa vietämme noin kolmasosan elämästämme. Hyvä uni on kaiken muun toimintamme edellytys. Perusta hyvälle unelle luodaan jo asunnon suunnitteluvaiheessa. Moniin unenlaatuun vaikuttaviin tekijöihin ei talon valmistuttua voi myöhemmin juuri enää vaikuttaa.

Ilmanlaatu on mielestäni nukkumisen kannalta kaikkein tärkein tekijä. Makuuhuoneeseen tulisi luoda olosuhteet, jossa hengitys kulkisi eikä nenä menisi tukkoon.  Olen täysin kyllästynyt vanhan kivitalomme ilmanvaihto-ongelmiin. Naurettavan pienet tuloilmaventtiilit on sijoitettu ikkunoiden yläkarmeihin. Tuloilma on liian vähäistä, eikä ilma oikein liiku asunnossa.

Myös ilmankosteus ja huonelämpötila vaikuttavat nukkumiskokemukseen. Kivitalo varastoi kesällä lämpöä niin tehokkaasti, että vielä syyskuussa voi huonelämpötila nousta yli 25°C. Talviaikaan on ilma puolestaan niin kuiva, että riittävän ilmankosteuden saavuttamiseksi pitää ilmankostuttimiin ladata joka aamu ja ilta litrakaupalla vettä.


Nykyisistä ilmanlaatuongelmista johtuen olemme kiinnittäneet erityistä huomiota ilmanlaatuun liittyviin asioihin talomme suunnittelussa. Meille on suunniteltu huonekohtainen ilmastointi ja kaikkiin makuutiloihin myös tuloilman viilennys. Kalliita ratkaisuja? Aivan varmasti. Mutta on muutamia asioita, joista emme halua tinkiä, ja hyvä uni on yksi niistä.

Huoneen äänieristys on minulle pyhä asia. Nykyisessä asunnossamme eristin lastenhuoneen liukuoven eri paksuisilla huopakaistaleilla. Huopa toimii erinomaisena äänieristyksenä, jopa niin hyvänä, että tilalle tulivat ilmanvaihdolliset ongelmat. Myös uudessa asunnossamme on äänten pysyttävä pois makuutiloista hinnalla millä hyvänsä. Nyt meillä on panostettu myös ilmanvaihtoon, joten tällä kertaa ei ovien eristämisen pitäisi johtaa ilmanlaadullisiin ongelmiin.

Kaikuva huone ei oikein kutsu nukkumispuuhin. Viihdymme ja myös nukumme paremmin huoneessa, jossa ääniä on vaimennetty esimerkiksi verhoilla, kattoon sijoitetuilla akustiikkalevyillä ja matalanukkaisilla matoilla. Tällä on erityistä merkitystä talomme kaltaisissa moderneissa rakennelmissa, jossa on käytetty paljon kovia materiaaleja ja vain vähän pehmeitä, ääntä imeviä materiaaleja, kuten esimerkiksi puuta. Meille ei ole suunniteltu akustiikkalevyjä, mutta makuuhuoneiden osalta joudumme vielä ottamaan asian vakavaan harkintaan. Mattojen ja verhojen valintaan pitää joka tapauksessa kiinnittää erityistä huomiota.

Makuuhuoneen tulisi kaiken muun lisäksi olla paikka, jonne on miellyttävä mennä rauhoittumaan. Viihtyvyyteen vaikuttaa erityisesti huoneen värimaailma, pintamateriaalien valinta ja siisteys. Myös tapettien kuvioinnit ja taulut tuovat oman osansa makuuhuoneen tunnelmaan. Värien tulisi olla mahdollisimman neutraaleja. Voimakkaat värit ja kuviot ulottavat yön pikkutunneilla herätessä hyvin herkästi vaikutuksensa uneen. Jos huoneeseen haluaa tehosteseinän tai voimakkaan taulun, onkin sellaiselle paras paikka sängyn takaseinällä, jonne silmät eivät unen katketessa osu.

Rauhallinen värimaailma viehättää nykyisessä kodissamme (vas.) ja Vantaan asuntomessujen kohteessa LakkaLaine (oik.) 

Hyvän unen tavoittelu asettaa kovia vaatimuksia huoneen suunnittelulle ja toteutukselle. Kaikkia ei ainakaan meidän tapauksessamme olisi edes mahdollista toteuttaa. Uskon kuitenkin, että uneen vaikuttavien seikkojen tiedostaminen jo itsessään ohjaa suunnittelua ja sisustusta oikeaan suuntaan. Ainakin valaistukseen, pimennykseen, pintamateriaaleihin ja virikkeiden määrään voimme vielä vaikuttaa. Aika näyttää, millaiset makuuhuoneet saamme näillä eväillä aikaiseksi. 

Yhteistyössä: Unikulma

0 kommenttia :

Lähetä kommentti