Betonilattiasta puulattiaksi parissa kuukaudessa

, 2 kommenttia.
Lattian asennustyöt päättyivät jo lokakuussa. Olisin halunnut kirjoittaa tuosta pikkuprojektista tuolloin, mutta tuntui hölmöltä kirjoittaa lattiasta, josta olen nähnyt vain pieniä palasia.  Kauan odottamamme tanskalaiset lankut olivat asennuksen jälkeen tiiviisti asemoidun kovalevypeiton alla. Tilanne ei vieläkään ole muuttunut, mutta muutaman sanan tuosta sisätöiden ehkä vaativimmasta työvaiheesta haluan tässä vaiheessa jakaa.


Minun näkökulmastani lattiaa rakennettiin ikuisuus. Pikkuhiljaa lattiarunko sai aina vaan uusia kerroksia - oli koolinkia, rimoja, villaa, puuta, lattialämmitysputkea, lämmönluovutuslevyjä... Ja lopuksi tuo 300 mm leveä lankku.

Ihan varma en edelleenkään ole siitä, mitä eri vaiheita lattian rakentamiseen ihan oikeasti oli kuulunut. Aloitetaan nyt kuitenkin siitä, mikä oli ajatuksena. Ne ihanat Dinesen-lankut, jonka olimme nähneet helsinkiläisen gallerian lattiassa.


Galerie Forsblomissa lankut ovat priimalaatua, 400 mm leveää ja ties kuinka pitkää. Olimme valmiit tyytymään puolet kapeampiin ja vaihtelevan pituisiin lankkuihin. Lopulta kesällä 2016 onnistuimme kuitenkin osin sattuman kaupalla saamaan samaan hintaan hieman leveämpiä, 300 mm lankkuja. 

Lattia oli suunniteltu varsin monimutkaisella puurakenteella. Asunnon lämmitysjärjestelmänä oli vesikiertoinen lattialämmitys, jonka oli tarkoitus kulkea myös puulattioiden alla. Lankut pintarakenteena olivat kuitenkin niin paksuja, että riittävä lämmön saaminen lankkujen läpi huoneilmaan edellytti erityisten lämmönluovutuslevyjen asennusta lattialämmitysjohtojen alle.  

Kesällä 2016 sovimme sisätilojen urakoinnista Talomestarit Oy:n Raine Kettusen kanssa. Lattian osalta työt alkoivat loppukesällä. Lattiarunkojen rakennustyöt kestivät useamman viikon. Ongelmiakin matkan varrella tuli. Olimme mieheni kanssa lähes hysteerisiä lattian natisemisen kanssa. Ajatuksena oli, että lattian myöhempi natiseminen on yksi asia, mutta uusi lattia ei saa pitää ääntäkään. Osa kolmannen kerroksen lattiasta jouduttiin purkamaan, kun kaikista ennakkotoimista huolimatta valmis lattia natisi enemmän kuin tarpeeksi. Lopulta asennus saatiin  kuitenkin onnellisesti loppuun, eikä lattia tässä vaiheessa päästä ääntäkään. 

Nyt lankut ovat peitettynä. Kovalevyt kuoritaan lankkujen päältä, kun rakennustyöt muilta osin ovat valmiit. Tämän jälkeen hieman punasävyinen lattia hiotaan ja käsitellään useaan kertaan erilaisilla litkuilla. Toivottuna lopputuloksena  on vaalea, tasainen lattiapinta. Toivottavasti monen kuukauden odotus kuitenkin palkitaan, ja lattia on juuri niin hieno kuin silloin joskus unelmoimme. 

Lopuksi muutama kuva rakennustöistä.

Kaiken pohjana on ontelolaatta, jonka päälle asetellaan hirvittävä määrä sähköjohtoja. 
Yläkerrassa lattian rakentamista edelsivät seinärunkojen rakennustyöt.
Lattiarakenteita kerroksittain asennettuina.
Yksityiskohta lattiarakenteista.
Lattian rakennustyöt käynnissä.
Lämmönluovutuslevyt runkojen päälle asennettuina.
Lämmönluovutuslevyjen päälle asennettiin lopuksi lattialämmitysputket. 
Toisen kerroksen lattiarungot ennen lankkujen asennusta. 
Lattialankku valmiina asennettavaksi.
Lattiapinta vasta-asennettuna
Valmis lattia peitettiin heti asennuksen jälkeen.

2 kommenttia :

  1. No vau, ihan upein lattia ikinä teille tulossa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ollaan kyllä lattiasta tosi innoissamme. Kun se nyt vielä saisi viimeisteltyä ja näkyviin!

    VastaaPoista