Lasielementtejä neljässä kerroksessa

, 1 kommentti.
Yksi talomme keskeisistä elementeistä on lasi. Sitä on runsaasti paitsi valtavissa ikkuna-aukoissa myös talomme sisätiloissa. Lasia on tulossa ennen kaikkea erilaisten kaiteiden muodossa. Lasikaiteita on sekä tasanteilla että kolmessa valtavassa portaikossa.

Betonielementtiset portaikot laseineen ja valaistuksineen on yksi näkyvimmistä ja tunnusomaisimmista piirteistä talossamme. Portaikko tuo mukanaan taloon myös ilmavuutta. Niin kummalta kun se kuulostaakin, näkyy talomme sisäänkäynnistä aukkojen ja portaikon lasitusten läpi aina neljännen kerroksen kattoon asti.

Kaiteiden suunnittelu on toteutettu yhdessä lasintoimittajamme, Lasitehdas.comin kanssa. Lasitehdas.comin kanssa sovittiin lasitoimitukseen liittyvästä blogiyhteistyöstä alustavasti jo lähes vuosi sitten. Lasitehdas.com on vajaa kaksi vuotta sitten perustettu yritys, joka toimittaa laseja sekä rakentamisen että sisustuksen tarkoituksiin niin rakennusliikkeille kuin suoraan kuluttajillekin.

Haasteelliseksi lasikaiteiden toteutuksen talossamme tekee se, että porraselementit eivät ole aivan luotisuorassa. Elementtien pienet vinoumat tulee siten saada suoristetuksi lasien asennuksen yhteydessä. Muuten lasit tulevat vinoon, ja vielä niin, että eri elementteihin kiinnitetyt lasit ovat keskenäänkin vinossa. Yksityiskohtaisessa suunnittelussa käytettiin tämän vuoksi apuna ammattimittaajaa.
Ylimmän portaikon ja 4. krs:n kaidesuunnitelma / Promittaus Oy 

Lasiasia eteni tällä viikolla tilaukseen asti. Sitä ennen yksityiskohdat käytiin läpi moneen kertaan lasintoimittajan kanssa. Jossain vaiheessa jokaiseen porrasnousuun oli tulossa useampi lasi. Lopulta kuitenkin päädyimme siihen, että nousuihin ja tasanteille tulee jokaiselle vain yksi lasi. Tämän ajatuksena on hieman rauhoittaa portaikkoa.

Kaidekorkeus on asia, jota mieheni kanssa mietimme loppuun asti. Rakennusmääräysten mukaan 3-6 metrin pudotuksilla kaidekorkeudeksi riittää 1000 mm. Vasta tämän ylittävillä osin kaidekorkeuden tulee olla 1200 mm, mikä talossamme tarkoitti ainoastaan 4. kerroksen kaiteita ja porraskaiteita liikuttaessa 3. kerroksesta ylöspäin. Näin meille oli alunperin suunniteltukin.



Erityisesti 2. kerroksen aukon tasanteella metrin korkuinen kaide tuntui kuitenkin liian matalalta. Kysymys on keittiön ja olohuoneen muodostamasta yhtenäisestä oleskelutilasta, jossa on lapsille tarjolla sopivasti tuoleja kaiteelle nousua varten. Matala kaide yhdistettynä usean metrin pudotukseen alimman kerroksen kivilattialle tuntui painajaismaiselta ajatukselta. Päädyimme lopulta 1200 mm kaiteisiin kaikissa muissa paitsi 1. kerroksen portaikon alaosassa.

Viimeisenä kysymysmerkkinä olivat käsijohteiden sijainnit ja niiden kiinnitystä varten tehtävien reikien sijoittaminen. Meille on suunniteltu portaikon ulkoreunassa kulkeva käsijohde. Ainoastaan toisesta kerroksesta lähtiessä kaide kuitenkin tulee lasiin, muissa kohdin käsijohde kiinnitetään seinään. Käsijohde voidaan kiinnittää lasin päälle vain enintään 1000 mm korkeissa kaiteissa. Suositeltu kaidekorkeus liikkuu 850-900 mm välillä. Lopulta päädyimme sijoittamaan käsijohteen siten, että käsijohteen yläpinta tulee n. 890 mm korkeuteen.



Lasia tulee lasiseinien ja -ovien muodossa myös neljänteen kerrokseen ja kolmannen kerroksen kylpyhuoneeseen. Viikko sitten meille asennettiin profiilit näitä lasiseiniä varten. Olimme valinneet alumiiniprofiilit, jotka 4. kerroksessa upotettiin niille jätettyihin uriin.


Lasit ovat nyt tuotannossa, ja parin-kolmen viikon kuluttua niitä päästään asentamaan. Sitten pääsemme vihdoin eroon myös portaikoita kiertävistä, väliaikaisista puukaiteista.

Blogiyhteistyö: Lasitehdas Oy

Linkit
Lasitehdas.com


1 kommentti :

  1. Meilläkin oli samantapainen projekti ja tarkat mittaukset tilattiin. Tehtiin vanhaan taloon portaikkoa ja jouduttiin siirtämään kantavia seiniä, joten siksi sai olla tarkkana. Voi kuvitella että nuo porraselementtien epäsuoruus on tuonut haastetta myös.

    VastaaPoista