Betonipintoja siistimässä

, 1 kommentti.
Betonipintojen käsittely on mielenkiintoinen ja työläs vaihe. Vaihtoehtoisia betonipinnan käsittelytapoja on lukuisia. Hioa voi vähän tai enemmän. Pintakäsittelyyn tarkoitettuja litkuja löytyy joka lähtöön. Pinnasta voi tehdä matan tai kiiltävän, tasaisen tai rouhean.

Pintojen tasotuksen ja hionnan meillä teki maalari, joka oli tehnyt saman jo kolmessa naapuritalossa. Päädyimme lopulta hiomaan vain aivan betonin pinnan, jolloin betonimuottien reunat ja pinnan pienet epätasaisuudet jäivät näkyviin.

Pinnan käsittelyaineeksi valikoitui lopulta saksalaisen Keimin Concretal-Lasur -kuultomaali, jotka löysimme naapureidemme tutkimustyön tuloksena.

Keim Concretal-Lasur on läpikuultava maali, joka on tarkoitettu betonipinnan viimeistelyyn. Käsittelyllä voidaan tasata betonikorjauksista ja tasotuksista johtuvia värisävyeroja. Betonin struktuuri jää näkyviin, ja sitä voidaan käsittelyllä myös korostaa.

Concretal-Lasur -liuos valmistetaan sekoittamalla väriainetta sideaineeseen halutussa suhteessa. Sideaineita on kaksi, yksi matta ja toinen kiiltävään lopputulokseen.  Väriaineita löytyy laaja valikoima. Sideaineita ja väriaineita yhteen sekoittamalla saadaan erilaisia pintoja. Myös sekoitussuhde vaikuttaa.

Ennen valintaa teimme värejä ja sekoitussuhteitta vaihtelemalla testejä yhden naapurimme kanssa.

Testiseinässä on kokeiltu eri sideaineita, sekoitussuhteita ja värejä. 
Tässä testien toinen kierros. Valintamme kohdistui lopulta oikeimmanpuoleiseen väriin.
Testien jälkeen päätimme kokeilla yhteen huoneeseen testissä lähimpänä betonin omaa sävyä ollutta liuosta.  Päädyimme kokeilemaan täysin matan lopputuloksen tekevää sideainetta. Tasotettuihin kohtiin sivelimme pelkkää väriainetta.

Testiseinä lähikuvassa. Betonin pinnan rosoisuus tuli esille, mutta tasotukset eivät käsittelyn jälkeen juuri näkyneet.
Lopputulokseen olimme enemmän kuin tyytyväisiä. Käsittely hieman vaalensi betonin väriä ja poisti sävyeroa betonipinnan ja tasotusten välillä. Aine toi myös esiin betonin omaa pintakuviointia.

Testihuoneen jälkeen tilasimme litratolkulla valitsemiamme litkuja. Ennen muiden pintojen käsittelyä joudumme kuitenkin odottamaan lattian valmistumista.


Lisätietoja

Insinööritoimisto Sulin Oy


1 kommentti :

  1. Hei! Olipa mukava löytää tämä teksti. Rakennamme/rakennutamme betonielementtitaloa Puistolaan Helsinkiin. http://betonielementtitalo.blogspot.fi/

    VastaaPoista