Valoa kolmelle portaikolle

, ei kommentteja.
Monen asian summana valitsimme portaikon valaistuksen toteutuksen itse porrasaskelmissa. Vaihtoehtoja olisi ollut muitakin, helpommin toteutettaviakin aina käsijohteen led-nauhoista portaikon seinävalaistukseen. Syystä ja toisesta päädyimme kuitenkin tähän, hieman hankalaan ratkaisuun, mutta uskomme ja toivomme sen olevan kaiken sen vaivan arvoinen.

Porrasvalaistus rakennetaan betoniportaan päälle lattialankuista ja alumiiniprofiiliin verhoilluista ledinauhoista.

Talossamme on kolme portaikkoa ja niissä yhteensä 65 porrasaskelmaa. Alla olevissa piirroksissa portaikot kolmesta eri suunnasta katsottuna.


Porrasaskelmien suuri määrä johtaa siihen, että valaistuksen tulee olla sarjatyönä helposti toteutettavissa.

Alkuperäisissä sisustusarkkitehdin suunnitelmissa portaikko oli suunniteltu toteutettavaksi vanerin ja ohuen lankun yhdistelmänä.
Sisustusarkkitehti Teemu Saukkosen porrasdetalji

Alkuperäisiin suunnitelmiin olemme joutuneet tekemään jonkin verran muutoksia. Puusepän suosituksesta päädyimme käyttämään 28 mm lattialankkua, jotta välttyisimme puun vääntymiseltä. Vanerin poistuttua suunnitelmista, voitiin porraselementtien sivut ja alaosa myös jättää betonipintaan.

Porrasaskelma rakennetaan kahdesta lankusta. Jokaisen portaan otsapintaan tulee led-nauha alumiiniprofiiliin kätkettynä. Profiilia varten ajetaan kolo otsapintaan tulevan lankun alareunaan. Portaan otsapinnan alaosaan asennetaan RST-levy.

Haasteellisin osuus porrasratkaisussamme on sähköjen johdotus. Aihetta on käyty läpi niin suunnittelijoiden, puusepän, sähkömiehen kuin valaisintoimittajankin kanssa. Kuten yllä olevasta, alkuperäisestä suunnitelmastakin näkee, ajatuksena on alusta asti ollut virtakaapelin kulkeminen portaan ja seinän välissä.

Ongelmana on johdotuksen reititys niissä kohdissa, joissa portaikon molemmissa reunoissa on lasikaide. Lopulta olemme päätymässä ratkaisuun, jossa portaan päättyessä lasiin, kulkee virtakaapeli lankun sisälle tehdyssä urassa.

Porrasverhoilu rakennetaan samoista lankuista kuin lankkulattiamme. Lankut ajetaan puusepänverstaalla sopivan kokoisiksi kappaleiksi. Samalla kuhunkin portaaseen kiinnitetään alumiiniprofiili led-valoineen. Työmaalla verhoilu asennetaan kuhunkin portaaseen, minkä jälkeen sähkömies tekee valaistukseen tarvittavat kytkennät. Aivan lopuksi ennen sisäänmuuttoa portaat hiotaan ja käsitellään samalla aineella kuin lattia.

Muutama työvaihe tässä on siten vielä edessä. Jännityksellä odotamme, millainen valaistuksesta lopulta tulee.
0 kommenttia :

Lähetä kommentti