Ryhmärakentaminen ei ole mitään lastenleikkiä

, 1 kommentti.
Talon ostaminen rakennuttajayritykseltä on muutenkin helppoa ja vaivatonta. Päätät vain kaakeleiden värit, valitset keittiön ilmeen muutaman vaihtoehdon joukosta ja odotat, että talo valmistuu. Tiedät myös etukäteen talon hinnan. Jos tulee yllätyksiä, sinä et ole se, joka kantaa vastuun. 

Ryhmärakentaminen on tulevan asukkaan kannalta aivan eri luokan projekti. Kysymys on lähtökohtaisesti kunkin tulevan asukkaan omasta projektista, mutta nämä yksittäiset rakennusprojektit toteutetaan tiiviissä yhteistyössä muiden hankkeeseen kuuluvien talojen kanssa. Vastuu sen sijaan on jokaisen omaa. Ryhmän vahvuus piileekin siinä, miten hyvin yhteisistä asioista päästään yhteisymmärrykseen. 

Rakennuttajina hankkeessa voisivat periaatteessa olla ryhmän jäsenet itse. Käytännössä kuitenkin kysymys on ollut sen verran suuresta projektista, että hankkeeseen osallistuvien kannalta asiantunteva ja kokenut projektinjohto on täysin välttämätön. Vastaavasti luottamus projektinjohtoon on suuri. Meillä on osin täysin mahdotonta arvioida rakennustyön asianmukaisuutta ja laatua. Siinä suurena apuna on rakennusmestari/konsultti, jonka toiminta hankkeessa on vakuutettu vastuuvakuutuksin. Rakennusmestarimme johtaa projektia ja vastaa työmaan johtamisesta ja valvonnasta.  

Fiskarin Bryga eroaa useista muista ryhmärakentamisena tehtävistä hankkeista siinä, että hankkeessa rakennettavat viisi taloa ovat keskenään hyvin erilaisia. Tämä on ryhmärakentamisen kannattavuuden kannalta hieman ongelmallista, koska synergiaetu ryhmässä rakentamisesta on sitä suurempi mitä enemmän yhtäläisyyksiä on. Tämä on luonnollista, koska viiden erilaisen tekeminen edellyttää viisiä eri suunnitelmia, viiden samanlaisen vain yhtä suunnitelmaa. Toteutuksessa tilanne on samankaltainen. Myös hankinnoissa etua saadaan sitä enemmän, mitä suuremmista hankinnoista on kysymys. Tähän osaltaan perustuu myös rakennuttajaliikkeiden rakentaminen. 

Toisessa Kalasataman ryhmärakentamiskohteessa talot ovat ulkopuolelta hyvin samankaltaisia.
Fiskarin Brygan rakennuttajille mahdollisuus päättää oman talon yksityiskohdista on ollut erittäin tärkeää. Taloille on toki yhteistä on niiden betoninen ulkokuori, samoin tilojen perusratkaisut sisäänkäynteineen, autotalleineen, pihojen ja parvekkeineen, mutta siihen se yhtäläisyys sitten jääkin. Reunimmaisissa taloissa on kolme ja keskimmäisissä neljä kerrosta, osassa taloista oleskelutilat ovat toisessa ja osassa kolmannessa kerroksessa, toisille tulee betonilattiat, toisille lankkulattiat jne. 

Koska talot ovat hyvin erilaisia, poikkeavat ne toisistaan myös kustannuksiltaan. Tämän vuoksi on kustannustenjaosta neuvoteltu hyvin yksityiskohtainen kustannustenjakosopimus. On selvää, etteivät kolmikerroksiset talot halua vastata nelikerroksisten ylimmän kerrosten kustannuksista.  Vastaavasti esimerkiksi me emme halua vastata ulkoseinien rakennuskustannuksista  siltä osin kuin meillä on pelkkää ikkunaa. Kustannustenjakosopimuksessa operoidaan tarkasti määritellyillä kertoimilla.  On määritelty kunkin talon prosentuaalinen osuus perustustöiden, betonielementtien ym. kustannuksista. Tavoitteena on ollut oikeudenmukainen, todellisia kustannuksia vastaava kustannustenjako talojen välille.  

Ryhmärakennuttajan suuri haaste on oman talohankkeen ja myös koko budjetin pitäminen omissa näpeissä. Toki meillä apuna hyvä projektinjohto ja tarkat laskelmat siitä, mitä talon pitäisi kokonaisuudessaan maksaa, mutta kun kysymys on elämämme suurimmasta yksittäisestä hankinnasta, ei yöunia niillä välttämättä pelasteta. 

1 kommentti :

  1. Onpas mielenkiintoisia pointteja uudisrakentamisen ja ryhmärakentamisen eroista. Enpä ole koskaan ajatellut, että juuri vastuuhan on itse rakentajilla, eli henkilöillä, jotka sinne ovat muuttamassa. Todella hauskan näköiset talot silti, että ainakin se voi olla plussaa, että tulee persoonallisempia taloja.

    VastaaPoista