Piha, kattoterassi ja kesäkeittiö - terassisuunnitelmat osa I

, 6 kommenttia.
Muutama päivä sitten toimittaja kävi vierailulla tontillamme ja arveli meidän saaneen lottovoiton, kun ollaan tällaiseen projektiin päästy. Pakko sanoa, että juuri nyt on fiilis kyllä hyvin kaukana lottovoittajasta. Tilauksia pitäisi tehdä sinne sun tänne ja pelko budjetin pitämisestä vaanii korvien välissä koko ajan. Työmaalla häärää iso määrä miehiä, joiden palkoista me osaltamme vastaamme. Ja kaiken kukkuraksi tontilla on koko ajan kosteata, tuulista ja aivan jäätävää. Todellinen lottovoitto tosiaan.

Yhdessä mielessä taloprojektimme kyllä tuntuu todella hienolta. Ja se on terassit. Ulkoalueet ovat yksi rakennusprojektimme hienoimpia juttuja. Tokihan se on niin, että omakotitaloon kuuluu piha, mutta että oma piha ja vieläpä kattoterassi näin lähellä Helsingin keskustaa. Se on jotain, mihin meillä, tavallisella lapsiperheellä, ei pitäisi olla varaa. Eikä ilman tätä (ryhmärakennus)hanketta olisikaan.

Onhan se marraskuussa vähän koomista suunnitella terasseja, kesäkeittiöitä ja ylipäänsä mitään ulkoalueille tulevaa. Juuri nyt matka omalle terassille grillaamaan tuntuu toivottaman pitkältä.

Kuten sisätiloissa, myös ulkotiloissa on tavoiteltu yhtenäistä linjaa, joka toistuisi kaikissa tiloissa. Ilme on hieman japanilaishenkinen, pelkistetyn moderni: terassilautaa, pieniä valkoisia koristekiviä, valkoiseksi rapattuja kukkalaatikoita. Alla inspiraatiokuvia tulevista ulkoalueistamme.


Parvekkeella ja kattoterasseilla muurit ja kaiteet jätetään betonipintaan, vaikka alunperin suunnitelmana oli vuorata myös kaikki pystypinnat puuverhoilulla. Pintana tulee olemaan talojen julkisivun harjattu betonipinta, joka on mielestäni ihanan elävä ja kaunis. Muurin valaistus toteutetaan on lattiapinnasta ylöspäin, jolloin pinta tulee hienosti esiin.

Kattoterasseja on suunniteltu kaksin kappalein, yksi saunaosaston molemmille puolille. Etelän puoleiselle terassille on suunniteltu pieni kasvimaa. Pohja on valkoista koristesoraa ja soraan upotettujen kasvilaatikoiden väleissä kulkevat pitkospuut. Kasvimaan valkoista soraa tulee myös puuverhoilun ja seinän taitekohtaan terassin toisessa reunassa. Terassin lattiavalaisimet upotetaan koristesoraan terassin molempiin reunoihin valaisemaan betonimuuria. Tämän lisäksi kunkin kasvilaatikon alkupäässä on koristesoraan upotetut valaisimet.


Eteläterassin oikean puoleiseen reunamuuriin olemme suunnitelleet kasveista rakennettavaa ns. vertikaalista puutarhaa, josta erilaisia esimerkkejä alla olevissa kuvissa. Kalasataman tuulista johtuen kasviseinä saattaa kuitenkin jäädä haaveeksi. 


Pohjoisterassilla jatkuu sama valkoinen sorareunus kuin eteläterassillakin. Terassilla on varaus avotakalle ja pisaran muotoiselle Drop-altaalle. Kevytsoraan upotetut valaisimet valaisevat seinustaa takkavarauksen puoleisessa reunassa ja piirroksesta näkyvällä tavalla myös altaan viereisellä reunustalla. 


Kolmannessa kerroksessa on koko asunnon levyinen parveke tummennettua lasia olevalla lasikaiteella. Parvekkeelle on käynti päämakuuhuoneesta ja työhuoneesta.


Drop - suomalainen design-allas 
Kesäkeittiö pyörii haaveissani jatkuvasti, siitä huolimatta, että ne päivät, jolloin pääsen unikuvieni mukaista sisäkeittiön jatketta käyttämään, ovat Suomen kesässä hyvinkin rajalliset. 

Ajatuksen kesäkeittiöstä sain vuoden takaisilta Jyväskylän asuntomessuilta. Siellä oli useassa talossa kesäkeittiö. Erityisesti ihastuin alla olevan kuvan ulkokeittiöön, jonne kulku oli toteutettu liukuoven kautta suoraan takana olevasta keittiöstä muodostaen eräänlaisen sisäkeittiön jatkeen.

Jyväskylän asuntomessut 2014, kohde Cube 170. Kuva: Honka-talot
Samantyyppisen ratkaisun olemme toteuttamassa uuteen kotiimme. Keittiöstämme on liukuovet ulkopihalle, jonne kesäkeittiö grilleineen ja savustimineen on sijoitettu. Alla olevassa pihasuunnitelmassa kesäkeittiötä ei ole piirretty kuvaan, mutta sen on määrä asettua sohvan tilalle piirroksen vasempaan reunaan.

Toisen kerroksen miniatyyripihallamme puuverhoilu nousee myös sivuseinille. Myös seinämuureille on sijoitettu valaisimia. 6 kommenttia :

 1. Voi se Cube 170:n kesäkeittiö Jyväskylässä oli ihana! Se on myös oma inspiraationlähteeni kesäkeittiön suhteen! Ja oikeastaan se koko talo on tuonut inspistä taloprojektiimme, vaikka se mitoiltaan olikin meille liian pieni. :) Hyvälle näyttää suunnitelmat teillä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Cube 170 oli Jyväskylän asuntomessujen ehdoton helmi, ja se kesäkeittiö on kummitellut mielessäni siitä asti. Eikä meillä ennen viime kevättä talonrakentaminen ollut edes mitenkään ajankohtainen aihe. Tällaisista asioista unelmointi vaan on niin kivaa :)

   Poista
 2. Wow, ihania suunnitelmia! Meillä on sama maku, monta elementtiä noista suunnitteilla myös meille. Ja tuo Drop! Ihastuimme siihen naapuriin rakentaneilla ja houkuttaisi kovasti satsata siihen itsekin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tietynasteista samankaltaisuutta tosiaan on meidän ulkoalueita koskevissa ajatuksissa :) Me nähtiin Drop viime kesänä asuntomessuilla ja ihastuttiin ikihyviksi. Ennen sitä meille ei ollut tulossa mitään ulkoallasta, mutta niin se nyt vaan on suunnitelmiin löytänyt tiensä. On se kyllä ihana!

   Poista
 3. Upealta vaikuttaa suunnitelmat! Ja kiva että löysin tämän blogin, pitääpä perehtyä tarkemmin teidän projektiin :-)

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Tervetuloa tutustumaan :)

  VastaaPoista