Unelmieni townhouse-keittiö osa I

, ei kommentteja.
Juuri nyt meillä on suunnittelun ytimessä mielestäni koko rakennusprojektin mielenkiintoisin osa. Keittiö. Rakastamme ruokaa ja ruuanlaittoa. Keittiö on meille kodin sydän, jossa vietämme suurimman osan perheen yhteisestä kotiajasta.

Keittiön suunnittelussa ajatuksemme on vähän erikoinen ja jopa koominen. Uuden keittiömme suunnittelun lähtökohtana nimittäin on vanha keittiömme. Olemme olleet todella tyytyväisiä nykyiseen keittiöömme, joka on Kvikin valikoimasta. Haluamme uudesta keittiöstä yhtä hyvän ja toimivan kuin nykyinen keittiömme.

Nykyinen keittiömme on Kvikin Mano-sarjaa. Uuni-mikroseinän ovet ovat puusepän käsialaa.
Uusi keittiö on toki monella tavalla hyvin erilainen, väriltään ja muodoltaankin, mutta toimivuuden toivoisimme olevan nykyistä luokkaa. Pientä päänvaivaa on aiheuttanut uuden keittiön hiukan pienempi koko, nimittäin säilytystilan osalta. Nykyisen keittiön kaltaisia, kattoon asti ulottuvia kaappeja ei tilaan oikein ole voinut suunnitella. Pöytäpintaa uudessa keittiössä sentään on jonkin verran nykyistä enemmän.

Keittiön suunnittelun alkumetrit otimme sisustusarkkitehtimme, Teemu Saukkosen kanssa. Hän tunsi hyvin vaatimuksemme edellisen projektimme tiimoilta, ja keittiö löysi nopeasti paikkansa toisen kerroksen pihan puoleisessa päädystä, jonne itsekin olimme sitä kaavailleet. Ideana on grillin, savustimen ja ehkä jopa pienen kesäkeittiön sijoittaminen pihalle ikään kuin keittiön jatkeeksi. Pihalle on keittiöstä lasiliukuovi, joten keittiö avautuu lämpimänä vuodenaikana kivasti pihan suuntaan. 


Sisustusarkkitehti Teemu Saukkosen työpiirustus keittiöstä pihan puolelta katsottuna 
Toinen asia, josta olimme sisustusarkkitehtimme kanssa heti yhtä mieltä, on keittiökaappien väri. Itse olin jo hahmotellut meille Kvikin uutta, harmaata Tinta-keittiötä, kun yhteisessä palaverissamme myös Teemun ideaksi paljastui harmaa keittiö. Myöhemmin väriksi muotoutui värikoodi N496, jota vastaava väri löytyi myös keittiötoimittajien valikoimsta.

Kvikin harmaa Tinta-keittiö. Kuva: Kvik
Harmaaseen kaapistoon yhdistämme marmoripintaa jäljittelevät kvartsitasot. Seinustan välitila jätetään betonipintaan.

Keittiöaltaita meille tulee kaksin kappalein. Pidämme tärkeänä, että tiskaus ja ruuanlaitto on eriytetty kahteen paikkaan. Ruuanlaitossa tarvittavat elintarvikkeet pestään saarekkeen altaassa ja tiskit seinustan vieressä. Bioroskis löytyy saarekkeesta, ja astiat seinustan kaapeista. Vältymme tällä myös märkien vihannesten ja biojätteen liikuttelemisesta saarekkeen ja kaapiston välillä.

Ajatuksena oli keittiön hankkiminen jälleen Kvikistä, mutta matkan varrella mukaan on tarttunut kaksi muutakin varteenotettavaa kandidaattia. Toinen, uusi ja ilmeeltään moderni kotimainen Kitzen tuli sisustusarkkitehtimme suosittelemana ja perinteisempi Puustelli muiden ryhmäläisten kautta. Emme ole vielä tehneet ratkaisuamme, vaan viimeistelemme kunkin toimittajan tarjouksen mieleiseksemme ja kokonaisuuden perusteella teemme valintamme. Kaikissa on puolensa. Kvik on selvästi halvin. Kitzenistä minulla on toistaiseksi paras fiilis, ja Puustelli puolestaan on valikoimaltaan monipuolisin. Kaikista olen saanut tasapuolisesti erittäin hyvää palvelua.

Kitzenin Mari Norolan havainnekuva keittiöstämme, sisustusarkkitehti Teemu Saukkosen suunnitelmien pohjalta.
Keittiön suunnittelun yksi kulmakivistä on saareke. Kitzenin keittiön saareke (alla olevassa kuvassa) vastaa ilmeeltään hyvin läheisesti meille tulevaa saareketta: harmaat kaapit, valkoinen, marmoria jäljittelevä kvartsikomposiittitaso, valkoinen altakiinnitettävä tiskiallas sekä musta liesitaso. Meillä saareke on kolme metriä pitkä, melkein kaksinkertainen nykyiseen keittiöön verrattuna. Toisin kuin alla olevassa keittiössä, meillä tason on tarkoitus jatkua myös saarekkeen päädyissä, mutta voi olla, että kustannussyistä siitä vielä luovumme.


Seuraavassa kuvassa puolestaan Kitzenin myymälässä oleva harmaa, vetimetön keittiö, jollainen meille tulee, jos Kitzeniin päädymme. (Gaggenaun ihanat kodinkoneet jäivät meillä tosin haaveilun asteelle.)


Meinasi jo unohtua yksi keittiömme olennaisista elementeistä: liesituuletin. Meille on tulossa kattoon kiinnitettävä ja huippuimuriin liitettävä liesituuletin. Koska huonekorkeus tilassa on 3,4 metriä, ei liesituuletinta kuitenkaan kiinnitetä kattoon, vaan kattoon tehdään liesituulettimen kokoinen, alaslaskettu osa, jonka pohjaan liesituuletin kiinnitetään. Alaslaskuosan materiaali on vielä vähän auki. Vaihtoehtoina katon väri tai jalavaviilu, jota meille tulee eri muodoissa muualle asuntoon, myös keittiön viereiseen kirjastotilaan.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti