Valmiista pihoista lähimpänä omaa pihaamme on kaksi miellyttävää korttelipihaa, jotka kulkevat nimillä Junk ja Stuuvari. Meidän talomme sijaitsee Fiskarin eli kalastajan korttelissa. Alueelta löytyy lisäksi korttelit esimerkiksi nimillä Dirika, Kippari, Duunari, Stevari ja Trokari.
![]() |
Stuuvarin korttelipihan pysyviin asukkaisiin kuuluu tämä possu |
Kortteleiden kummalliset nimet ovat osa Kalasatamassa elvytettyä kortteleiden nimeämisperinnettä, joka on 1900-luvun vaihteessa ollut käytössä Helsingin keskustassa. Sörnäistenniemellä kortteleiden nimiksi on valittu eri ammattinimikkeiden slangisanoja. Tämä on sinänsä loogista, koska satama-alueet ovat perinteisesti olleet slangin rikkainta esiintymisaluetta. Stadin slangin väitetäänkin syntyneen nimenomaan Sörnäisten satama-alueilla.
Asukkaiden näkökulmasta yhteispihojen ilmentämän korttelikeskeisyyden voi ajatella keinoksi vahvistaa yhteisöllisyyttä. Saman korttelin asukkaita yhdistää kuuluminen johonkin tiettyyn, korttelin nimen perusteella määriteltyyn yhteisöön.
![]() |
Stuuvarin korttelin yhteispiha |
Korttelipihojen yhteisyys tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi lapset voivat vaihdella leikkipaikkoja. Kipparin lapset voivat käydä leikkimässä Fiskarin korttelipihalla ja toisena päivänä Dirikan lapset voivat vierailla Trokarin pihalla. Yhteydet alueen muihin asukkaisiin syntyvät luonnollisella tavalla, kun kaikki ovat kotonaan missä korttelissa tahansa.
Melkein kaikissa kortteleissa asukkailla on lasitettuja parvekkeita tai terassipihoja korttelipihalle päin. Käytännössä se tekee korttelipihoista ainakin kesäaikaan eläviä kaupunkitiloja. Samalla korttelipihalla on yleisesti eri tyyppistä asumista, esimerkiksi kerrostaloja ja townhouseja sanassa korttelissa.
![]() |
Junkin korttelipiha |
0 kommenttia :
Lähetä kommentti