Kalasataman korttelielämää

, ei kommentteja.
Eilen tein visiitin työmaalle katsomaan rakennustöiden vaiheita. Samalla käytin tilaisuuden hyväksi ja tein pienen kävelylenkin kaunissa syysilmassa. Kohteena tällä kertaa olivat lähikorttelit ja niiden piha-alueet.

Valmiista pihoista lähimpänä omaa pihaamme on kaksi miellyttävää korttelipihaa, jotka kulkevat nimillä Junk ja Stuuvari. Meidän talomme sijaitsee Fiskarin eli kalastajan korttelissa. Alueelta löytyy lisäksi korttelit esimerkiksi nimillä Dirika, Kippari, Duunari, Stevari ja Trokari.

Stuuvarin korttelipihan pysyviin asukkaisiin kuuluu tämä possu

Kortteleiden kummalliset nimet ovat osa Kalasatamassa elvytettyä kortteleiden nimeämisperinnettä, joka on 1900-luvun vaihteessa ollut käytössä Helsingin keskustassa. Sörnäistenniemellä kortteleiden nimiksi on valittu eri ammattinimikkeiden slangisanoja. Tämä on sinänsä loogista, koska satama-alueet ovat perinteisesti olleet slangin rikkainta esiintymisaluetta. Stadin slangin väitetäänkin syntyneen nimenomaan Sörnäisten satama-alueilla.

Asukkaiden näkökulmasta yhteispihojen ilmentämän korttelikeskeisyyden voi ajatella keinoksi vahvistaa yhteisöllisyyttä. Saman korttelin asukkaita yhdistää kuuluminen johonkin tiettyyn, korttelin nimen perusteella määriteltyyn yhteisöön.


Stuuvarin korttelin yhteispiha
Korttelipihoja ei kuitenkaan ole tarkoitettu vain korttelin omien asukkaiden käyttöön, vaan pihoilla voivat viettää aikaa myös alueen muut asukkaat. Pihoista huolehtii kaupungin oma palveluyhtiö Kalasataman Palvelut Oy, jonka osakkaiksi myös Fiskarin Brygan tulevien asukkaiden on tullut liittyä.

Korttelipihojen yhteisyys tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi lapset voivat vaihdella leikkipaikkoja. Kipparin lapset voivat käydä leikkimässä Fiskarin korttelipihalla ja toisena päivänä Dirikan lapset voivat vierailla Trokarin pihalla. Yhteydet alueen muihin asukkaisiin syntyvät luonnollisella tavalla, kun kaikki ovat kotonaan missä korttelissa tahansa.

Melkein kaikissa kortteleissa asukkailla on lasitettuja parvekkeita tai terassipihoja korttelipihalle päin. Käytännössä se tekee korttelipihoista ainakin kesäaikaan eläviä kaupunkitiloja. Samalla korttelipihalla on yleisesti eri tyyppistä asumista, esimerkiksi kerrostaloja ja townhouseja sanassa korttelissa.

Junkin korttelipiha
Kävelyretkeni viimeisenä etappina oli Fiskarin kortteli ja meidän työmaa. Edellisestä käynnistäni oli jo vierähtäny tovi, ja olin odottanut ripeää etenemistä. Olikin pienehkö pettymys, kun mitään kovin suurta harppausta ei työmaalla ollut tässä välissä tapahtunut. Jonkinmoista edistystä oli kuitenkin tapahtunut katolla, jossa neljännen kerroksen sisätilat olivat muotoutumassa. Tässä pari kuvaa.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti