Kattoon asennettava liesituuletin: Savo vai Best?

, ei kommentteja.
Liesituulettimen valinta ei ole ollut ihan yksinkertainen temppu. Olemme jostain saaneet päähämme, että liesituulettimen tulee olla paitsi kattoon asennettava myös huippuimuria ohjaava. Tämä on kaventanut valinnanvaran minimiin. Malli on edelleenkin päättämättä. Alla olevan kuvan mukaista tuuletintunnelmaa kuitenkin haemme.

Kuva: Best
Viime viikolla valmistui pömpeliksi kutsumamme katon alaslasku, jonka alapintaan liesituuletin kiinnitetään.

Liesituuletin kiinnitetään pömpeliin, jonka mitat ovat 1,2 x 0,9 metriä.
Massiivinen pömpeli on iso osa 2. kerroksen sisustusta, jonka suunnittelusta on vastannut sisustusarkkitehtimme Teemu Saukkonen. Alunperin pömpeli oli tarkoitus verhoilla samalla jalavaviilulla kuin muutkin viilupinnat liukuovissa, kylppäreiden kalusteissa ja kirjaston avohyllyköissä. Lopulta kuitenkin päädyimme siihen, että pömpelistä tulee katon värinen eli valkoinen.

Vaihtoehtoja on peräti kaksi: suomalaisen Savon eRH-95 RST ja italialaisen Bestin Cirrus. Koomiseksi tilanteen tekee se, että kaksi mallia ovat täsmälleen saman näköiset.Vasemmalla Best Cirrus ja oikealla Savo eRh-95

Kuten kuvista näkyy, ulkoisesti liesituulettimet ovat paitsi samannäköisiä myös täsmälleen samankokoisia. Myös valaistus on samalla tavalla tuulettimen keskellä. Laitteet tulevat myös samalta tehtaalta, ja niiden jälleenmyyjä Suomessakin on sama.

Vaihtoehtojen välillä on kuitenkin kaksi merkittävää eroa: hinta ja tekniikka. Savon liesituulettimesta pitäisi pulittaa pari tonnia, kun Cirruksen saisi omaksi kolmasosalla.

Asiaa selvitettyäni kävi ilmi, että ulkoisesti samannäköisiltä näyttävät laitteet toimivat kuitenkin aivan eri tavalla.  Liesituulettimessa kun on muitakin ominaisuuksia kuin ulkonäkö. Tarkoituksenahan on imeä käryt mahdollisimman tehokkaasti pois huoneilmasta. Siinä ei pelkkä ulkonäkö auta.

Yksinkertaistetusti voi sanoa, että hormiin liitettävät liesituulettimet toimivat Suomessa joko laitteen omalla moottorilla, joka työntää käryt hormiin, tai sitten laite on liitetty huippuimuriin, joka imee käryt hormia pitkin ulkoilmaan. Lienee selvää, että moottorilla ja sen sijainnilla on vaikutusta liesituulettimen äänitasoon. Hormiin on mahdollista myös asentaa äänenvaimennin, joka vaimentaa keittiöön kuuluvan huippuimurin äänen minimiin.

Molemmat laitteet ovat saatavana sisäisellä moottorilla varustettuina malleina. Vain Savon laite kuitenkin voidaan kiinnittää katolle sijoitettavaan huippuimuriin. Bestin mallia on kyllä mahdollista käyttää ulkoisella joko ulkoilmaan tai huoneen yläpohjaan kiinnitetyllä moottorilla, mutta LVI-suunnittelijamme ei pitänyt sellaista hyväksyttävänä vaihtoehtona.

Vaihtoehtoina meillä ovat siten joko sisäisellä moottorilla varustetut mallit tai huippuimuria ohjaava Savon malli.  Valitako siis suomalainen, hieman kallis mutta tekniikaltaan varmasti luotettava huippuimuriin liitettävä laite vai mennäkö italialaisvalmistajan halvemmalla perusmallilla?

Pitää hieman pohtia.0 kommenttia :

Lähetä kommentti