Inspiraation lähteinä John Pawson ja tanskalaiset

, ei kommentteja.
Olen talomme suunnittelun eri vaiheissa perehtynyt lukuisien eri arkkitehtien ja sisustusarkkitehtien kohteisiin. Tanskalais- ja japanilaistyylisen selkeälinjainen ja minimalistinen arkkitehtuuri on löytänyt eniten vastakaikua. Norm Architectsin sivuille eksyn vähän väliä hakemaan eväitä sisätilojen tunnelmaan. Inspiraatiota talomme sisäosien ja terassitilojen suunnitteluun olemme hakeneet myös englantilaiselta arkkitehdilta, John Pawsonilta. 

John Pawson tunnetaan minimalistisen estetiikan mestarina. Hänen maailmassaan olennaista on keskeisten elementtien eli tilan, sen eri osien, valon ja materiaalien perustavanlaatuisten kysymysten tutkiminen. Suunnittelussaan hän poistaa liiallisen runsauden kaivaakseen esille olennaisen. Näin yksityiskohdat ja materiaalit nousevat esiin pelkistetystä kokonaisuudesta. Ilmaisun rikkaus löytyy  esimerkiksi valkoisen eri sävyistä ja niiden luomasta kontrastista tai siitä, millaiselta eri materiaalit tuntuvat.  

Pawsonin Tukholmaan suunnitteleman Villa Palmgrenin tunnelmaa.
Talomme sisätilojen suunnittelussa voi havaita eri elementtien niukkuuden. Meille ei ole tulossa joka huoneeseen erilaista tapettia tai kylpyhuoneeseen useita erilaisia kaakeleita. Päämateriaaleja on vain neljä: betoni, puu, laatta ja lasi. Kaikki laatoitettavat pinnat niin märkätiloissa kuin muissakin laatoitettavissa pinnoissa tehdään samoista laatoista. Valaistuksella on keskeinen rooli eri materiaalien esille tuomisessa. Valaisimet upotetaan hyvin hienovaraisesti rakenteiden sisään kuten alla olevassa Norm Architectsin kohteessa on tehty. 

Meille on tulossa samanlaiset valaisimet kuin tässä Norm Architectsin kohteessa.
Ulkoalueiden suunnittelussa minulla oli vain yksi vaatimus: vehreys. Talostamme ulos katsoessa ei voi olla huomaamatta puiden, kasvien ja muun elämänvärin puuttumista. Meri on kulman takana ja Mustikkamaan luonto vain parin minuutin kävelymatkan päässä. Pientä merikaistaletta lukuunottamatta tämä läheisyys jää ikkunasta katsoessa kuitenkin vain kartanluvun ja ennakkotietojen varaan. 

Terassisuunnittelun alkajaisiksi sisustusarkkitehtimme Teemu Saukkonen näytti meille kuvan japanilaistyylisestä minimalistisesta pihasta. Mieleni luoma kuvitelma vehreydestä oli jotain aivan muuta kuin suunnittelijamme eteemme tuoma kokonaisuus. Ajatuksenani oli pikemminkin terassien vuoraaminen erilaisilla vihreillä kasvielementeillä. Tämän oppitunnin aikana ymmärsin, ettei vaikutelman luomiseksi tarvita kymmeniä kasveja, vaan jopa yksi puu riittää luomaan hakemamme vaikutelman. 

John Pawsonin Tokioon suunnitteleman Tetsuka Housen pieni piha.
Villa Palmgrenin sisäpihan tunnelmaa.
Selkeys ja yksinkertaisuus ovat talomme sisätilojen ja terassialueiden suunnittelun kantavia teemoja. Se toistuu läpi talon kaikissa pinnoissa ja materiaaleissa. Kaapistot ja sisäovet upotetaan seinärakenteisiin. Oville ei tule listoja, ja seinäkokonaisuus on väriltään yhtenäinen riippumatta siitä, onko kohdassa kaapinovi, sisäovi vai seinäpinta. 

John Pawsonin suunnittelemassa Casa delle Botteressa on kaapistot upotettu seinän sisään. 

Linkkejä:


0 kommenttia :

Lähetä kommentti