Mustien paneeleiden metsästys

, 2 kommenttia.
Taloomme on betonin, lasin ja maalattujen seinien rinnalle hieman pehmeämpänä elementtinä suunniteltu musta puuverhoilu. Sillä verhoillaan useampi sisäseinä, makuuhuoneen sängynpääty sekä työhuoneen yli 5 metriä korkea kirjahylly.

Edellisessä asunnossamme oli vastaavanlainen verhoilu, mutta valkoisena. Tuolloin ostimme hienosahattua lautaa, jonka työmaalla maalasimme valkoiseksi. Nyt kuitenkin toivoin löytäväni helpomman vaihtoehdon, jotta asennus voitaisiin toteuttaa ilman mittavaa maalausprojektia ja lautojen välisten rakojen mittausta. Se nimittäin helpottaisi merkittävästi asennuksen suorittavan mieheni työtaakkaa.

Lähdin etsimään valmiiksi maalattua, päätypontattua paneelia joko hienosahattuna tai muuten struktuuripinnalla. Puuverhoiluun käytetyn puun pinta ei saanut olla sileä kuten yleensä, vaan haimme mahdollisimman rouheaa pintaa.


Tavoitteena oli löytää musta sisustuspaneeli joko hienosahattuna tai muuten struktuuripinnalla niin, että puun syyt näkyivät. Leveyttä paneelilla tuli olla 120 mm, mutta myös 145 mm oli vielä hyväksyttävissä.

Sisustusarkkitehtimme oli speksannut meille Siparilan Kajo-paneelin, jota kuitenkin löytyi vain valkoisena, eikä pinta muutoinkaan ollut mielestämme tarpeeksi elävä. Siparilalta löytyi paneeli myös struktuuripinnalla, joka olisi muuten ollut täydellinen, mutta mustan paneelin tuotanto meille sopivan levyisenä oli lopetettu. Ainoana vaihtoehtona olisi ollut helmiäisharmaan sävyisen paneelin maalaaminen mustaksi, mutta lopputuloksesta ei valmistaja uskaltanut antaa takuuta.

Siparilan struktuurimaalattu paneeli helmiäisharmaana

Googlasin ja selvitin, soitin ja ihmettelin, mutta tuntui kuin olisin hakannut päätä seinään. Kävin läpi kaikki rautakaupat ja sahat. Hienosahattua paneelia löytyi eri toimittajilta vain talon ulkopanelointiin tarkoitettuna. Ulkoverhoilussa paneelin profiili on kuitenkin väärä. Sisäverhoilun on tarkoitus näyttää laudoitukselta, ei talon ulkoseinältä.
Ylimpänä sisustuspaneelin profiili, alla ulkopaneeleiden profiileja

Kävin läpi myös erilaiset saunapaneelit, mutta niistäkään ei löytynyt ratkaisua asiaan.

Lopulta olisimme saaneet Siparilalta struktuuripintaista, 145 mm leveää paneelia puuvalmiina, jolloin olisimme kylläkin joutuneet itse käsittelemään paneelit. Toimitusaika venyi kuitenkin liian pitkäksi. Koko projekti tuntui epätoivoiselta.

Mutta sitten löysin Svarvarsin - puutavarakaupan Uusikaarlepyystä Pohjanmaalla. Siellä oli juuri sitä, mitä etsimme: mustaksi maalattua, hienosahattua, päätypontattua paneelia, jota oli saatavilla sekä 120 mm että 145 mm leveyksillä. Täydellistä! Seiniin valitsimme kapeamman paneelin, kirjahyllyyn ja osin myös sängynpäätyyn leveämpää sorttia.

Paneelit saapuivat tontille viime viikolla. Ne eivät ole erikoiskuivattuja, minkä vuoksi niiden pitää vielä viikon verran totuttautua talomme ilmastoon ennen asennusta. Parasta kuitenkin on, että paneelit ovat nyt olemassa. Puuverhoilu voidaan asentaa ilman mittavia maalaustöitä ja lautojen välisten rakojen mittaamista. Helpottaa (rakennus)mieheni elämää merkittävästi.Linkit
Svarvars Trävaruhandel - hienosahattu sisustuspaneeli
Siparilan sisustuspaneelit


2 kommenttia :

  1. Voi apua Anna sua! Ihanaa, että jaksat rutistaa loppuun asti periksi antamatta!! Tsemppiä :-) -Pia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pia! Paljon on vielä tehtävää, mutta onneksi maali jo häämöttää eli loppusuoralla jo mennään. Jaksaa jaksaa..

      Poista