Salmiakkirimaa, leveää lautaa ja koristekiviä – terassisuunnitelmat osa II

, ei kommentteja.
Vihdoin olemme taas päässeet lempiaiheeseeni, suunnitteluun – eikä ihan minkä tahansa suunnitteluun, vaan terassien suunnitteluun. Viime aikoina olemme talossa tehneet lähinnä pieniä viimeistelytöitä, mutta nyt päästään asiaan. Tavoitteena on saada terassilautojen avulla aikaiseksi hieman alla olevan kuvan kaltaista tunnelmaa. Toki meidän sijaintimme on urbaani ja etäisyys naapurin hieman läheisempi, mutta kuitenkin. 


Yksi suurista syistä keskusta-asumisen hylkäämiseen oli halu siirtyä omista sisätiloista omiin ulkotiloihin. Toistaiseksi tuo mahdollisuus on ollut lähinnä teoreettinen. Ulkoalueemme eivät ole olleet missään kovin houkuttelevassa kunnossa – itse asiassa täysin viimeistelemättömiä vielä, ja jos en sanoisi, harkkomuureineen ja sähköjohtoineen lähestulkoon luotaantyöntävän kammottavia.


Lienee selvää, että odotamme terassien valmistumista kuin REDIä konsanaan. Uskon sen mullistavan asumisemme uudemman kerran. Viimeksi sen teki Isoisänsilta, joka toi Mustikkamaan aarteet omien jalkojen ulottuville. Nyt noihin ulkoalueisiin pitäisi saada hieman alla olevien kuvien fiilistä. 


Terassisuunnitelmat ovat meillä olleet valmiina jo aikapäiviä sitten. Kunnianhimoiseen kokonaisuuteen kuuluu ulkoalueita joka kerroksessa, katolla vielä kaksin kappalein. On valkoista koristekiveä, istutuslaatikoita, ulkoallasta ja ties mitä. Olen esitellyt suunnitelmia kirjoituksessani Piha, kattoterassi ja kesakeittiö - terassisuunnitelmat osa I.

Suunnitelmat ovat matkan varrella hieman eläneet. Valkoisesta kivestä emme ole luopuneet. Sitä on tulossa kapea siivu lattian ja seinien liitoskohtaan. Suunnitelmiin merkitty ja 2. kerroksen pihalla käytettävä 145 mm leveä terassilauta on kuitenkin vaihtunut kattoterassilla 198 mm leveäksi, jykeväksi terassilankuksi. Kattoterassin lähes 3,5 metriä korkeat muurit puolestaan verhoillaan alla olevan kuvan mukaisella salmiakkirimalla. 


Laudoitukset ja rimat asennetaan kaikkialla pystysuoraan.  Inspiraatiota olen hakenut kahdesta hyvin erilaisesta kohteesta – Helsingin yliopiston Tiedekulmasta ja Allas Sea Poolista.

Allas Sea Pool (vas.) ja Helsingin yliopiston Tiedokulma (oik.)
Ennen kuin päästiin puita tilaamaan, oli puutyyppi kuitenkin valittava. Vaihtoehtoina olivat lämpökäsitellyt puulaadut, kestopuu ja suunnitelmiinkin merkitty lehtikuusi. Kaikilla näillä oli omat vahvuutensa. Kuten ennenkin tässä projektissa kiinnitimme valintaprosessissa huomiota erityisesti kotimaisuuteen, ekologisuuteen, ulkonäköön, ja toki myös hintaan. Yhtenä elementtinä mietimme myös terassin huoltoa. Meillä on tulossa terassilautaa niin paljon, sekä seiniin että lattiaan, ettemme pitäneet vaihtoehtona joka vuotista öljyämistä. Mahdollisimman huoltovapaa ratkaisu oli plussaa. 

Päädyimme lopulta kestopuuhun – ja kovan pohdinnan jälkeen vielä ruskeaan väriin. Toivomuksenamme on, että puu harmaantuisi mahdollisimman nopeasti, mutta ennen harmaantumista ruskea puu on mielestäni kuitenkin jopa ihan hienon näköinen. Ideana kuitenkin on käsitellä lautojen pinta jollakin harmaantumista edistävällä aineella, mutta siitä hieman lisää myöhemmin näillä sivuilla.

Blogiyhteistyö: Kestopuuteollisuus ry

0 kommenttia :

Lähetä kommentti